Veerse Kreek is een recreatieproject aan de kust van het prachtige Zeeuwse Veerse Meer. Een park met onder meer vakantiewoningen in Engelse stijl verspreid langs waterpartijen en over eilandjes. Bij de koop van hun recreatiewoning ontvingen kopers het Woningborg zakelijk certificaat dat hen tijdens de bouw beschermt tegen de gevolgen van een faillissement van de aannemer. In december 2021 ging de betrokken aannemer failliet. Twee kopers van woningen van recreatieproject de Veerse Kreek vertellen over wat het Woningborg-certificaat voor ze betekend heeft.
Geert Willems, eigenaar recreatiewoning Veerse Kreek: Eigenlijk heeft Woningborg ons over de streep getrokken toch verder te gaan met het huis
Waar begint het verhaal van Veerse Kreek voor jullie?
Samen met zijn vrouw heeft Geert Willems de wens om met kleinkinderen te genieten in Zeeland. De zoektocht naar een geschikte recreatiewoning leidt uiteindelijk naar het park Veerse Kreek. “Ik ben zelf niet handig en wilde niet beginnen aan een renovatie van een bestaande vakantiewoning. Eigenlijk wilden we zo weinig mogelijk zorgen en tegelijkertijd ook niet de verplichting er heel regelmatig heen te gaan. Mochten we ons er niet thuis voelen, dan kunnen we het ook nog als een investering zien en levert het hopelijk nog iets op. Dus we zagen wel de voordelen van een vakantiewoning bij Roompot, vertelt Geert Willems.” Ook Remco Beijer heeft het plan om met zijn gezin te gaan recreëren op Veerse Kreek. “In de zomervakantie gaan we elk jaar drie weken naar Zeeland. Ik zag het plan en ken de locatie heel goed, onze kinderen gaan regelmatig op zeilkamp op het Veerse Meer. Het park is mooi en de tekeningen zagen er mooi uit. Daarnaast is het een interessante investering natuurlijk. Dus we hebben heel snel besloten, dit gaan we doen.”
Was je vooraf bekend met het Woningborg-certificaat?
Beide eigenaren waren tot aan de koop van hun recreatiewoning niet bekend met het Woningborg-certificaat. Geert Willems vertelt: “Ik kende de firma Woningborg zelf niet. Het zat in de map van Roompot toen we onze interesse toonden in een recreatiewoning op het park Veerse Kreek.” Ook voor Remco Beijer is het Woningborg-certificaat nieuw: “Tijdens de verkoop werd het door de makelaar nadrukkelijk benoemd. Maar eerlijk gezegd dacht ik er helemaal niet meer aan. We tekenden in 2019, nog pre-corona, de economie was booming, je denkt er helemaal niet over na en gaat er vanuit dat je het niet nodig hebt.”
Wat gebeurde er na het faillissement?
In december 2021 wordt de tot dan toe betrokken aannemer failliet verklaard. Dat is het moment voor Woningborg om de eigenaren te benaderen. Remco Beijer: “Na Het faillissement was de communicatie vanuit Woningborg heel correct en snel. Bij vragen kregen we ook altijd snel een antwoord. Het duurde voor ons wel even voordat we helderheid kregen over of ons huis wel of niet afgebouwd ging worden. Dat kwam gelukkig goed. Maar in de basis was de communicatie heel helder en duidelijk.” Geert Willems vertelt hierover: “In de periode na het faillissement was er eigenlijk goed en slecht nieuws. Het goede nieuws was dat ons huis tot de laatste elf huizen behoorde die, door de tussenkomst van Woningborg afgebouwd gingen worden. Dat hadden we te danken aan het feit dat de aannemer niet verder was gegaan dan het optrekken van de muren. Het slechte nieuws was dat de nieuwe aannemer ‘Bouwbedrijf Boogert’ niet kon zeggen wanneer de afbouw zou beginnen. Ik ben er vrij rustig onder gebleven en vertrouwde erop dat de betrokkenen hun best deden voor een goede afloop.”
Wat was het belangrijkste moment van het afgelopen jaar?
“De bijeenkomst voor alle eigenaren in Hotel Van der Valk in Goes was cruciaal voor ons”, vertelt Geert Willems. Alle betrokken partijen waren aanwezig. We wisten dat we dingen moesten ondergaan en dat we geduld moesten gaan uitoefenen. Het was een opluchting te horen dat we binnen de afbouwgarantie vielen. Anders hadden we het huis waarschijnlijk verkocht. Dat was op dat moment wel de enige zekerheid die we kregen. De planning voor de afbouw van ons huis was toen nog niet bekend. Door de communicatie van Woningborg weten we wel dat Bouwbedrijf Boogert op schema zit. De timing die op de bijeenkomst werd afgesproken, wordt gerespecteerd en dat is eigenlijk het belangrijkste. En inmiddels weten we dat ons huis voor de zomer van 2023 klaar zal zijn. Ik ben optimistisch.” Ook Remco Beijer geeft aan dat de duidelijkheid rondom de afbouw van zijn huis een doorslaggevend moment was: “Bij ons was het casco al weggezet en daarom vielen we binnen de insolventieregeling. Maar het vertrouwen was eigenlijk al honderd procent toen de schadevergoeding (voor de overschrijding van de bouwtijd, red.) binnen een week of twee weken op de bankrekening stond. Dat had ik niet verwacht.”
Wat heeft het Woningborg-certificaat betekend voor je?
Remco Beijer: “Uiteindelijk betekent het dat er toch een mooi park wordt afgebouwd. En achteraf gezien geeft het Woningborg-certificaat ook veel rust. Met Woningborg heb je een partij die communiceert en het regelt. Mocht ik in de toekomst nog een investering in nieuwbouw doen dan zorg ik wel dat er weer een Woningborg-certificaat op zit.” Ook Geert Willems voelt nu de betekenis van het Woningborg-certificaat en geeft aan: “Het Woningborg-certificaat is heel belangrijk geweest. Hadden we dit niet gehad dan was de woning tien a vijftien procent duurder geworden. Eigenlijk heeft Woningborg ons over de streep getrokken toch verder te gaan met het huis!”
Woningborg biedt kopers 3 soorten certificaten:
In dit artikel is gebruik gemaakt van het zakelijk certificaat. Een Woningborg-certificaat bestaat uit de insolventiewaarborg en (optioneel) de herstelwaarborg. De insolventiewaarborg biedt u bescherming tegen de gevolgen van een faillissement van de bouwondernemer. In zo’n geval zorgen wij óf voor de afbouw van uw woning óf vergoeden wij de betaalde aanneemtermijnen. De herstelwaarborg kan in het geval van het zakelijk certificaat aanvullend worden afgesloten en biedt herstel van bouwkundige gebreken. Zie hiervoor onze voorwaarden.
Beeld en tekst in samenwerking met Judith Snel (Content met content).
Mocht ik in de toekomst nog een investering in nieuwbouw doen dan zorg ik wel dat er weer een Woningborg-certificaat op zit. Remco Beijer, eigenaar recreatiewoning Veerse Kreek