In de tweede aflevering van de BouwZeker-Podcast bespreken we wat er nodig is om de ambitieuze doelstelling van 100.000 nieuwe woningen per jaar te behalen. WoningbouwersNL is niet onderdeel van het probleem, maar juist een deel van de oplossing. Want wist je dat slechts 1% extra van de onbebouwde grond al voldoende is om dit te realiseren? Op dit moment is 85% van Nederland nog onbebouwd – een kleine aanpassing met een grote impact. Onze gasten, Coen van Rooyen en Sietze Rozema, delen hun inzichten over hoe we dit kunnen bereiken.
Wonen met kwaliteit: de Nederlandse bouwvisie
Met de groeiende vraag naar woningen en de wens om duurzaam te bouwen, kijken we naar inspirerende voorbeelden uit binnen- en buitenland. Nederland staat bekend om zijn kwalitatieve en toekomstbestendige woningen.
"In Japan bouwen ze huizen met de intentie om ze na 20 tot 30 jaar af te breken. Dat heeft impact op de kwaliteit. In Nederland bouwen we voor de lange termijn. Een woning moet generaties meegaan," aldus Coen van Rooyen, algemeen directeur van WoningbouwersNL.
Waarom duren vergunningstrajecten zo lang?
Het verkrijgen van een bouwvergunning is een tijdrovend proces. Officieel duurt een vergunningstraject acht weken, maar de voorbereiding – van bestemmingsplan tot inspraakrondes – kan jaren in beslag nemen.
"Gemeenten spelen hierin een grote rol. Beslissingen over woningbouw worden beïnvloed door lokale partijen en politieke belangen. Hierdoor blijft woningbouw vaak vastzitten, ondanks de uitgesproken intenties op de woontop," zegt Coen.
Is er echt te weinig ruimte om te bouwen?
Een veelgehoord argument tegen grootschalige woningbouw is het gebrek aan ruimte. Maar is dat wel terecht? De cijfers laten een ander beeld zien:
- Nederland is voor 86% onbebouwd
- Slechts 1% extra benutten betekent al een miljoen extra woningen
- Met 2% extra kunnen we niet alleen bouwen, maar ook investeren in leefbaarheid
"Laten we slim en duurzaam bouwen. Niet alleen woningen toevoegen, maar ook groene en prettige woonomgevingen creëren," benadrukt Coen.
De rol van de overheid: tijd voor actie
De overheid heeft een sleutelrol in het versnellen van woningbouwprojecten. Met nieuwe wetgeving en woondeals worden provincies en gemeenten aangespoord om sneller te handelen. Maar is dat genoeg?
"We hebben jarenlang gepraat over de woningmarkt en subsidies verstrekt. Nu is het tijd voor actie. Met de nieuwe wet krijgt het Rijk de mogelijkheid om daadwerkelijk in te grijpen en knopen door te hakken," luidt de conclusie.
Draag jouw onderwerp aan voor de podcast!
Benieuwd naar de volledige aflevering en alle inzichten? Luister nu naar aflevering 2 van de Woningborg BouwZeker-Podcast!
Heb jij een onderwerp dat je graag besproken wilt zien in onze volgende afleveringen? Laat het ons weten en draag jouw thema aan! We zijn benieuwd naar jouw ideeën.