Woningbouwers zetten eindsprint in met Zuid-Holland als koploper

WoningBouwersNL en Woningborg presenteren resultaten van analyse nieuwe data uit de pijplijn voor nieuwbouwkoopwoningen. De data geeft een actueler inzicht in de marktontwikkelingen dan tot dusver mogelijk was door naar de toekomst te kijken in plaats van terug te kijken. Analyse van de data resulteert onder andere in positieve verwachtingen voor het laatste kwartaal van 2024. Deze inzichten zijn gebaseerd op data van Woningborg en geanalyseerd door woningmarktonderzoeker dr. Jannes van Loon van WoningBouwersNL.

Dankzij de unieke positie van Woningborg, die nauw samenwerkt met woningbouwers voor het afgeven van afbouwcertificaten, beschikken zij over gedetailleerde data van toekomstige bouw. Deze meta data, die onder andere informatie bevat over de locatie, het aantal woningen, het type woningen en de verwachte start- en opleverdata, wordt sinds mei 2024 maandelijks gedeeld met WoningBouwersNL. Deze cijfers, die voortaan ieder half jaar openbaar worden gemaakt, geven een inkijk in de pijplijn aan nieuwbouwwoningen en betreft ongeveer twee derde van het totaal aantal gecertificeerde woningen. 

Cijfers representatief voor gehele nieuwbouw

Voor de verlening van een Woningborg-certificaat om te kunnen starten met de bouw van nieuwe woningbouwprojecten, vraagt Woningborg haar klanten, woningbouwers, niet alleen gedetailleerde informatie over het betreffende project maar ook om een nauwkeurige inschatting te maken van alle nieuwbouwprojecten die zij de komende jaren verwachten te starten. Aangezien Woningborg zo’n twee derde van de markt bedient geeft de data een goed en betrouwbaar beeld van de gehele markt voor nieuwbouwkoopwoningen. Trends worden dan ook snel zichtbaar als je al die data naast elkaar legt. 

Algemeen directeur Wytzejan de Jong van Woningborg: “Nu de nieuwbouwmarkt aantrekt, wordt de verkoop van 70% sneller gehaald en kan de bouw ook daadwerkelijk starten. Er ligt momenteel veel potentie bij grondgebonden woningen in alle prijscategorieën en appartementen goedkoper dan €530.000. Ondanks de fors stijgende huizenprijzen gaat de gemiddelde aanneemsom per nieuwbouwwoning licht omlaag.”

Woningmarktonderzoeker Jannes van Loon is zeer tevreden over de nieuwe data. “Dit is een prachtige aanvulling op de reeds beschikbare data en stelt mij in staat nog beter inzicht te geven in de actuele nieuwbouw.”

Eindsprint in gang gezet

De geschatte productie voor 2024 komt uit op ongeveer 18.000 woningen. Daarmee laat de tweede helft van 2024 een significante inhaalslag laten zien in het aantal verkochte afbouwcertificaten via Woningborg. Ten opzichte van 2023 zou het dan om een stijging van iets meer dan 20% gaan. 

 

Verwachte totaal aanneemsom per datum start bouw, naar totale aanneemsom

5B0f2d3d 7796 4816 97Db B95e9c3c241e

Regio Zuid-Holland voorop in nieuwbouw

Uit de regionale analyse blijkt dat de provincie Zuid-Holland stevig aan kop gaat, met een totale aanneemsom van €3,4 miljard voor projecten die gepland staan tussen 2024 en 2029. Dit benadrukt de prominente rol van deze regio in de nieuwbouwsector. Noord-Holland en Noord-Brabant volgen op enige afstand, terwijl andere provincies zoals Zeeland en Flevoland aanzienlijk achterblijven. 

Totale aanneemsom van de bij Woningborg aangemelde projecten Screenshot 2024 09 25 154753

Bron: Data Woningborg (*) per juli 2024

 

Naar aanleiding van dit persbericht vragen? 

Neem contact op met Hessel Boon, Marketing Communicatiemanager bij Woningborg. Mail naar: [email protected] of bel +31 182 592 923