Luchtdicht bouwen krijgt steeds meer aandacht in de huidige bouw. Wanneer een woning niet voldoende luchtdicht is, ontstaat er extra energieverlies. Om dat te beperken is er aandacht nodig voor de luchtdichting van de toegepaste constructies.
Woningborg Advies doet zeer regelmatig luchtdichtheidsmetingen, ook wel blower-door test genoemd. Zo helpen we ondernemers steeds beter op het spoor te komen van goede luchtdichte constructies. Maar energiezuinigheid is niet het enige argument.
Een rottende lucht
In een pas opgeleverde woning met een rieten kap merkten de bewoners een vervelende lucht in de hoek van een van de slaapkamers. Alsof er iets aan het rotten was. Woningborg Advies werd gevraagd of we konden ontdekken wat hier aan de hand was.
Omdat we een luchtlek vermoedden, hebben we in de slaapkamerdeur de blower-door installatie opgesteld. Dat is een aluminium frame, wat op maat gemaakt kan worden voor de betreffende kozijnopening en wat met hevels klem gezet wordt in de sponning. Over het frame wordt een luchtdicht doek gespannen met een doorlaatopening voor een ventilator. Met deze ventilator kan druk worden opgebouwd in de desbetreffende ruimte. Dat kan onderdruk zijn of overdruk. In dit geval kozen we voor overdruk, waarbij we met een rookmachine rook hebben geblazen in de hoek waarover de bewoners hun verdenking hadden uitgesproken.
Een collega hield de buitenzijde van het dak in de gaten.
Nauwelijks in tijd vertraagd werd de rook buiten zichtbaar. Daarmee was aangetoond dat de constructie op die plaats een behoorlijk luchtlek vertoonde. Dat luchtlek zorgde ervoor dat interieurlucht door de constructie kon stromen. De waterdamp in de lucht condenseerde in het rietpakket en veroorzaakte de rottende lucht.
De oplossing
Omdat de binnenconstructie houtskelet was, kon de beplating aan de binnenzijde worden verwijderd zodat de luchtdichtheid van de constructie met zijn aansluitingen kon worden hersteld. Zo is een goede luchtdichte constructie dus ook van belang voor het voorkomen van schades.